USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

Kloorivalkaistaanko English Tea Shopin teepusseja?

English Tea Shopin teepusseissa ei koskaan käytetä myrkyllistä kloorivalkaisua – eikä sen puoleen mitään muitakaan myrkkyjä. Sen sijaan English Tea Shopin teepussit happivalkaistaan. Happivalkaiseminen on ympäristöystävällisempi ja myrkytön tapa valkaista. Hapen vapauduttua prosessista jää jäljelle ainoastaan soodaa, eli kyse on biohajoavista ja turvallisista aineista. Happivalkaisua käytetään sekä ulkonäöllisistä että laadullisista syistä. English Tea Shop on luopumassa lähitulevaisuudessa myös happivalkaisusta, koska valkaistut pussit liitetään yleensä aina haitalliseen kloorivalkaisuun.

Kiinassa on paljon elintarvikeväärennöksiä. Miten voin olla varma, että kiinalainen luomu on todella luomua ja turvallista käyttää?

Sopimusviljelijämme Kiinassa ovat olleet sertifioidun luomuviennin parissa jo 90-luvun alkupuolelta, ja luomuviljelyalue sijaitsee Kiinan osissa, joissa perinteiden mukaisesti ei ole tätä ennenkään tavattu käyttää tehomaataloudelle ominaisia tuholaistorjunnan ja lannoituksen muotoja. Luomusertifioinnin mukaisesti tuotteet ovat tarvittaessa viranomaisten jäljitettävissä aina pellolle asti. EU:n ulkopuolelta maahantuoduista tuotteista otetaan säännöllisesti myös näytteitä tullin laboratorioanalyysiin osana normaalia elintarvikevalvontaa.

Missä olosuhteissa cashew-pähkinänne viljellään? Miten voin olla varma pähkinöidenne torjunta-aineettomuudesta?

Cashewimme tulevat Etelä-Vietnamista sertifioiduilta ja valvotuilta luomuviljelmiltä. Sopimusviljelijämme on toiminut yli 18 vuoden ajan luomuviljelyn piirissä. Viljelyprojektin alussa maaperästä, kasvillisuudesta ja vesistöistä kerättiin suuret määrät näytteitä analysoitavaksi. Dioksiineja ei ole koskaan löydetty alueen näytteistä. Viljelyalueet eivät ole myöskään kärsineet Vietnamin sodan aikaisista ruiskutuksista laboratoriotutkimusten ja alueen paikallishistorian perusteella.

Ostin tuotetta, jonka valmistusmaaksi on merkitty Alankomaat, mutta kyseiset kasvit eivät voi kasvaa tässä maassa. Onko minua huijattu?

Luomumerkkiin merkitty teksti “tuotettu EU:ssa” tai “tuotettu EU:n ulkopuolella” viittaa aina maataloustuotantoon (eli esimerkiksi viljelyyn), ei jatkojalostukseen (eli esimerkiksi hiutaleiden ja murojen valmistukseen tehtaassa viljasta).

Lisätietoa tuotemerkinnöistä saat esimerkiksi näiltä sivuilta:

Sekoitin intiaanisokerianne veteen, mutta liuos oli paljon vaaleampi kuin kilpailijan sokeriliuos. Mistä tiedän, että kyse on aidosta intiaanisokerista?

Intiaanisokeri on paahdettua täysruokosokeria, jonka väriin vaikuttaa paitsi melassin määrä, myös esimerkiksi viljelyolosuhteet, paahtoaste ja maaperän koostumus. Myymme ainoana Suomessa luomusertifioitua intiaanisokeria.

Himalajan ruususuolaa tuotetaan lapsityövoimalla ja ala-arvoisissa olosuhteissa. Miksi suolanne ei ole Reilua Kauppaa tai luomua, jos kyse on kestävästi tuotetusta tuotteesta?

Himalajan ruususuolaamme ei ole sertifioitu Reilun Kaupan tuotteeksi tai luomutuotteeksi, koska näitä sertifiointeja myönnetään ainoastaan viljelytuotteille. Esimerkiksi luomuyrttisuolassa sertifiointi koskee ainoastaan luomuyrttien osuutta. Suolatoimittajamme on kuitenkin sitoutunut kestävään tuotantoon, jossa lapsityövoimaa ei koskaan käytetä, työntekijöille maksetaan aina alueen keskiarvoa parempaa palkkaa, ja tarjolla on sekä työterveyshuolto että sairaanhoito. Työntekijöille tarjotaan myös koulutusmahdollisuuksia. Olemme maahantuoneet Himalajan Ruususuolaa yli 10 vuoden ajan ja pidämme kunnia-asianamme varmistaa, että tuotanto on aina eettistä ja työturvallisuusasiat ovat kunnossa.

Miksi luomuruokatukkunne myy myös muita kuin luomutuotteita?

Haluamme tukea erityisesti kotimaisia pientuottajia, ja jakelemme useiden pienten kotimaisten brändien lähituotettuja tuotteita ympäri Suomea. Joissain tuotteissa hyviä luomuvaihtoehtoja ei ikävä kyllä ole saatavilla, mutta tuote on tärkeä esimerkiksi erityisruokavalioisille. Teemme yksittäisiä poikkeuksia tämäntyyppisten tuotteiden kohdalla, mutta yli 90% tuotteistamme on täysin luomua.

Ostin viikunoitanne, mutta niissä on päällä valkoinen kerros. Onko kyse homeesta?

Paljon luontaisesti sokeria sisältävissä kuivahedelmissä, kuten luumuissa, viikunoissa ja taateleissa, voi hedelmän oma sokeri nousta toisinaan pintaan valkoiseksi ohueksi kerrokseksi. Esteettisesti kyse ei ole maailman kauneimmasta ilmiöstä, mutta kuivahedelmät maistuvat aivan yhtä oivallisilta tästä huolimatta. Hävikin ehkäisemisen nimissä toivomme, että niin käyriä kurkkuja kuin hedelmäsokeripintaisia kuivahedelmiä ostetaan jatkossakin. 🙂

Haluan välttää muovia. Miksi tuotteenne pakataan muoviin? Onko muovi kierrätettävää tai biohajoavaa?
Organic Health -tuotteitaKaikki Organic Health / Herkullista Luomua / Luomupähkinä -brändin tuotteet on pakattu muovinkierrätykseen sopiviin muovipusseihin. Biohajoavia kestäviä muovipusseja, joiden hiilijalanjälki ja kierrätettävyys olisivat ympäristöystävällisellä tasolla, ei ikävä kyllä tietojemme mukaan ole toistaiseksi saatavilla pitkäkestoiseen säilytykseen. Osa tuotteistamme on siirretty pakattavaksi I’m Green™ -pusseihin, jotka valmistetaan sokeriruo’on tuotannon sivuvirroista. Nämä pussit tunnistat vihreästä I’m Green™ -merkistä sekä vihreästä uudelleensuljettavan zipper-vetoketjun viivasta.

Olemme valinneet tietoisesti muovipussit ja mahdollisuuksien mukaan käytämme aina kun voimme uudelleensuljettavia zipper-pusseja. Muovipussien ympäristöjalanjälki on huomattavasti pienempi, kuin esimerkiksi kierrätyspaperin, muovin ja foliopussin yhdistelmä, joka kelpaa ainoastaan sekajätteeseen sisältämänsä alumiinin vuoksi.

Toivomme, että käytät pussit uudelleen esimerkiksi pakastukseen, säilömiseen, pikkutavaroiden järjestelyyn tai mihin parhaaksi näetkin, ja huolehdit loppuunkäytetyt pussit kierrätykseen.